ÉDI_TANULMÁNYÚT A CSEH ÉS SZLOVÁK HATÁRVIDÉKEN
Szerkesztő:Szabó Levente
Szerkesztő elérhetősége:szabo.l@kozep.bme.hu

Téma galéria megtekintése

TANULMÁNYÚT A CSEH ÉS SZLOVÁK HATÁRVIDÉKEN

Szlovákia (Pozsony, Zsolna, Szenc), Csehország ( Brno, Ostrava, Litomysl)

 

Itthon felmerülő kérdéseinkre hasznos összehasonlítási alapnak bizonyul Magyarországhoz földrajzilag közel, mégis más társadalmi közegben megnyilvánuló építészet megismerése. Keressük, hogy hasonló gazdasági körülmények között milyen, a miénktől eltérő kiutak lehetségesek, hogyan érdemes meglévő, de kihasználatlan értékeinket újraértelmezni, újrahasznosítani. A megtekintendő helyek, épületek fő hívószavai: gazdaságos, mégis minőségi építészet, funkcióváltás, felújítás, revitalizáció, közösségépítés.

 

Utazásunk során már a 2013/14 tematikus év mottójához kapcsolódva a szlovák és cseh határhoz közeli területeket bejárva kerestünk Magyarországról nézve is tanulságos, regionális építészeti stratégiákat. Mivel az építészet határterületein elhelyezkedő beavatkozások gyakran nem, vagy alig publikáltak, az utazás célja kettős volt: egyrészt az előkészítés során kijelölt épületek és projektek mélyebb megismerése, másrészt megérzéseinkre hagyatkozva további, eddig nem ismert példák megkeresése. 7 fős csoportunk a háromnapos út során 6, jellemzően vidéki várost végigjárva 6 előre kijelölt, és számos útközben talált házat tudott meglátogatni.

 

POZSONY

2010-ben a P-L-U-R-A-L Studio tervei alapján felépül az Alexis könyvesbolt és kávézó. A flexibilisen működő központi tér a könyvolvasás és a vásárlás mellett kulturális és közösségi aktivitásoknak ad helyet. A lépcsős kialakítású olvasótér gyorsan előadóteremmé változtatható kisebb koncertek, felolvasóestek vagy előadások erejéig.

 

SENEC

A Pozsonyhoz közeli Szencen a Nice Architects (szociális bérlakások és apartman-ház) és a Gutgut iroda (tópart revitalizáció, és büféépület konténerekből, nyaralók) munkáit meglátogatva egy-egy iroda helyben kifejtett környezetformáló elkötelezettségének hatását láthattuk.

 

ZSOLNA

Egy aktív művészeti közösség 2000-es évek elején elfoglalta a Zsolna ipari területén található használaton kívüli vasútállomást (Stanica, S1). Az állomás területének folyamatos fejlődése mellett egyre nagyobb igény jelent meg egy tágasabb előadótér létrehozására. 2009-ben a fiatal építészek és önkéntesek közösen kezdtek neki a vasútállomás felett ívelő felüljáró alatti terület beépítésének. A felhasznált anyagok: néhány ezer műanyag sörös rekesz, szalmabálák vályogborítással. Minimális anyagi forrásból és mérhetetlen lelkesedéssel néhány hét alatt felépült az új színházterem (S2). A korábban elhagyott vasútállomás egyre nagyobb kulturális aktivitásoknak ad helyet. Idén nyáron kezdődik az S3 építése, és folyamatban van az elhagyatott, Peter Behrens tervezte zsinagóga adományokból finanszírozott felújítása is.

 

OSTRAVA

Az 1998-ban bezárt Vitkovice ma a kohászati gyárterületet bemutató vezetett túráival és látogatóközpontjával revitalizált ipari műemlékként várja látogatóit. A város megélhetését jelentő ipar jelentős visszaesése után kulcskérdéssé vált, hogy mit lehet kezdeni az épített ipari környezettel. A központi gyárterület mellett olyan kisebb léptékű területek hasznosítása is megindult, mint az elhagyatott bányából múzeummá és kempinggé alakított Landek Park.

 

BRNO

A Masarykov Egyetem filozófia karának könyvtára a fiatal Kuba & Pilař iroda egyik első, pályázaton nyert munkája. Az épület tiszta funkcionalitásán, puritánságán és egyszerű nyelvezetén jól érezhető a kortárs generációk szoros kötődése a régió múltjához, melyet az igényes kézműves-ipar és a kibontakozó modern építészeti hagyományok egyszerre befolyásoltak.

 

LITOMYSL

A patak partjának revitalizációja 2002-ben kezdődött Josef Pleskot csapatának apró, pályázaton nyert beavatkozásaival (gyalogoshíd, lépcsősen kialakított partszakasz), és várhatóan 2016-ra fejeződik be. A szándékosan lassú ütemű fejlesztés során komoly energiákat fektetnek a közösség bevonásába, a lakosság körében többszöri felméréseket végeztek ( mi az, amiért több időt töltenének a parton?).

A munka szakmai tartalma kapcsolódik a "Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben" c. projekt szakmai célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt megvalósítását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1--2010-0009 program támogatja.
Infoblokk
ÚSZT