ÉDI_Szilézia_tanulmányút
Szerkesztő:Szabó Levente
Szerkesztő elérhetősége:szabo.l@kozep.bme.hu

Téma galéria megtekintése

Sziléziai tanulmányút

 

Résztvevők:
Antal Gabriella, Borzsák Veronika, Varga Piroska

Időpont:
2013. június 14-15.

Úticél:
Lengyelország – Krakkó, Katowice, Tyskie; Csehország - Ostrawa – Vitkovice, Landek Park,

Az út célja
A 2nd Heritage Forum of Central Europe  konferenciára való kiutazás kiegészítéseként, a doktori kutatási témánkhoz szorosan kapcsolodólengyel és cseh ipari örökség helyszínek meglátogatása.


Program:

2013. június 14.

Krakkó, Nova Huta
1946-ban Lengyelország Sztálin utasításárá egy hatalmas vasmű építésébe fogott bele, amelynek helyszíne a Krakkótól keletre lévő, Moglia falu lett kiválasztva.
1949 júniusában a Mogiła falu területén felépítették az első, kétemeletes tömbházakat. Ezek az épületek faszerkezetű magastetős, míg a későbbiek lapostetőkkel készültek. Napjainkban a Nova Huta több épülete műemléki védettséget kapott. Az első lakótelepet Wanda-lakótelepnek (Osiedle Wandy) nevezték el.
1951 márciusában hozzácsatolták Nowa Hutát Krakkóhoz.
1952 májusában elkészült a város központi részének terve. A tér köré nyolcemeletes épületeket terveztek, ezekben a földszinteket és az első emeleteket kereskedelmi és szolgáltató célokra rendezték be.
Az újonnan épített városba főként a közeli falvak lakosai települtek le, magasabb keresetet remélve. A többségének még fogalma sem volt a városi életről, ezért elég gyakran előfordult, hogy fürdőszobákban baromfit vagy disznókat tenyésztettek, illetve hajcsavarókkal és pongyolában sétáltak lakótelepen.


Nikiszowcu munkástelep, Katowice

Tervezői : Georg Emil Zillmann és a névadó Nikiszowcu.
Az éptkezés 1911-1919 között zajlott, ez idő alatt felépítettek: 200 000 m²  lakást, 44 000 m² irodaépületet , 504 ágyas kollégiumot, kazánházat, nagytemplomot, fogadót, rendőrségi épületet, üzleteket, mosodát, iskolát. Az egész telep parkosított. Egy lakóépület 165 lakóegységből épül fel és belsőudvarra szerveződik.


a most kiépülő lengyel Industrial Monument Route általunk látogatott további helyszínei:
Wilson Saft Galéria, Katowice
Tyskie Brovarium

 

2013. június 15.

Landek Park
A Landek Park mai területén, 1978 óta működött bányaként. A területen lévő megmaradt aknafej és a munkásokat kiszolgáló épületek (vizesblokkok, öltözők) -  amelyek bécsi ipari szecesszió stílusában épültek – a mai napig jó állapotban megörződtek. A terület revitalizációja 1996-ban kezdődött, amikor a Landek Parkot Csehország nemzeti kultúrális emlékhellyé avatta. A Landek Park projekt célja a helyi élővilág visszatelepítése, az egyedi geológiai helyzet kihasználásával  a védett ipari emlékek megörzésével és felhasználásával régészeti- és geológiai kutató-oktató  terület kialakítása. Ottjártunkkor a park teli volt élettel: campingezőkel, biciklizőkkel ill. a volt bánya táróban vezetett látogatásra várókkal.


Ostrava – Vitkovice vasmű
1763-ban a Sziléziai városrészben gazdag feketeszén lelőhelyet fedeztek fel, így 1828-ban alakult meg a Rudolf huta, amely acélgyártással foglalkozott. Eredeti tulajdonosától a Rotschild családhoz került, akik Vítkovicének nevezték el. A vasmű megalapítása jelentős mértékben elősegítette a város fejlődését. A 20. század második felére Ostrava lett a köztársaság "acél szíve". A szén miatt jelentős földgáz lelőhely is van Ostraván. A Vitkovice Vasmű 1928-ban alakult 1957-ben nyílt mellette a Hlubina bánya. 1998-ban a nyersanyagog kiapadása miatt a bánya és a kohászat is bezárt. A területen egyedülállón követhető végig a kohászatban használt gépek kialakításában az ipari technológia fejlődése az elmúlt 200 évben. Csehország 2002-ben nyílvánítota a területet nemzeti kultúrális emlékhellyé.
2010  óta a volt gyárterület UNESCO világörökségi helyszín is. A hely egyedisége, hogy a munkafolyamatokat kiszolgáló gépek,rendszerek a mai napig a helyükön maradtak és a látogató ezáltal megismerheti a kohók eredeti működését.


A munka szakmai tartalma kapcsolódik a "Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben" c. projekt szakmai célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt megvalósítását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1--2010-0009 program támogatja.
Infoblokk
ÚSZT