ÉDI_Belgium_tanulmányút
Szerkesztő:Szabó Levente
Szerkesztő elérhetősége:szabo.l@kozep.bme.hu

Téma galéria megtekintése

Antal Gabriella, Borzsák Veronika, Varga Piroska

 

Tanulmányút é-ny Európa volt nehézipari területein (2013.04.25-28.)

Nord-Pas de Calais és Vallónia

 

A tavalyi Ruhr-vidéki tapasztalatszerzés után igen érdekes volt a földrajzilag közel eső, ám francia nyelvterületen elhelyezkedő ipari emlékek és rehabiltációk megismerése. Az észak-franciaországi Nord és Pas de Calais régiókban, valamint Belgium területén a 18-20. századig folyt az intenzív szénkitermelés. A Genk és Lens között elnyúló területen a bányászat látványos nyomokat hagyott mind fizikailag, mind mentálisan. A területen gyakoriak a meddőhányók, süppedések, gazdag az ipari épületállomány, infrastruktúra. A vidék ipari örökségeit látogatva jól nyomonkövethető a a technológia és a szociális- valamint munkakörülmények fejlődése. A hirtelen felduzzadó városok, a sok bevándorló a nagyléptékű iparosodás velejárójaként itt is jellemző volt.

A két országot egybefogva tematikus útvonalhálózat készült az ipari örökség megismertetése céljából: ICI – Itineraire de la Culture Industrielle (Az ipari kultúra útja).

 

Nord-Pas de Calais

A Nord-Pas de Calais bányászvölgy az UNESCO Világörökség részeként 109 területet és objektumot foglal magába. Ezen területeket egy operatív menedzsment csoport vezetése mellett a Mining Basin Mission szervezet igazgatja.

Különösen izgalmas volt a Louvre lens-i beruházása, amely példaértékű lehet a depressziós térségek fejlesztése kapcsán. A Louvre új intézményének helyszínét egy pályázat során jelölte ki, amelyen a régióból 6 település indult. A választás Lens-re esett, ahol a város központját egy 80-as években bezárt üres bányaterület foglalta el. A beruházástól mindkét fél a megújulást várta: a Louvre a múzeum fogalmának kitágítását és újradefiniálását, míg Lens a városközpont rehabilitálásával az élet felpezsdülését remélte. A múzeum épületére kiírt építészeti tervpályázatot a SANAA iroda nyerte a tájban feloldódó múzeum koncepciójával. Az együttes az év elején nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt, szemmel láthatóan nagy az érdeklődés.

 

Vallónia

Belgium területén nagyságrendileg száz bánya volt, de a többség mára már nem nagyon észrevehető. A Világörökség részeként négy területet tartanak számon, amelyek gazdagon megőrizték a múltat: Bois-du-Luc, Grand-Hornu, Bois du Cazier és Blegny-Mine. A Bois-du-Luc komplexum Európa egyik legrégebbi szénbányája. Különösen tetszett a C-Mine nevű genk-i projekt, amelyben a megszokott kulturális újrahasznosítás kidolgozása során nagy szerepet kapott a látás mellett a többi érzékszerv is.

 

A munka szakmai tartalma kapcsolódik a "Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben" c. projekt szakmai célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt megvalósítását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1--2010-0009 program támogatja.
Infoblokk
ÚSZT