„BORSOD 2050 – Hajrá, ipari táj!” című kiállítás
Szerkesztő:Szabó Levente
Szerkesztő elérhetősége:szabo.l@kozep.bme.hu

Téma galéria megtekintése

 „BORSOD 2050 – Hajrá, ipari táj!” című kiállítás

 

2012.09.15-11.05. ÓMI Városi Művelődési Központ „Olvasó”, Ózd

2013.01.24-04.04. Miskolci Galéria, Miskolc

2013.04.09-04.26. FUGA Építészeti Központ, Budapest

 

A kiállítás a borsodi régió ipari, természeti és kulturális értékeinek bemutatása mellett – inspiráló példák segítségével – az ipari örökségünkben rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet.

Célunk folyamatosan az értékek hangsúlyozásával az értékőrzés, valamint a példák és víziók segítségével pedig a motiválás, inspirálás, valamint együttműködések építése más szakmákkal, civil szervezetekkel, mert az összefogásban látjuk a jövőt.

 

A kiállítás körutazásra hívja a látogatót Borsodba, Magyarország egykori legfontosabb iparvidékére. A címben felvetett több évtizednyi időtávlat lehalkítja napjaink problémáinak zaját, és szabadabbra engedi a képzeletet. Körutunk talán segít egy kicsit másként tekinteni a vidékre, szeretne felvázolni olyan lehetőségeket, amelyekről kiderülhet, hogy nem is olyan elérhetetlenek. a térség létező, ám megbúvó értékei ugyanis alapot adhatnak az álmok megvalósításához.

Az egykor virágzó iparterület lüktetését most is büszkén mesélik apák és nagyapák, ám a ma tapasztalható helyzet éles kontrasztban áll Borsod megye aranykorával, szép és különleges adottságaival: a tájat a rendszerváltást követően hátramaradt, használaton kívül álló rozsdaövezetek, felhagyott bányák, meddőhányók, rozsdásodó iparvágányok tarkítják. A még meglévő épületállomány és az ipari örökség méltatlan körülmények között, negatív asszociációkkal övezve tűnik el a szemünk elől annak értékeivel együtt, pedig ezek hozzátartoznak a régió múltjához, közösségi identitást meghatározó szerepük van, sok esetben jelentős építészeti értéket képviselnek. az ipari örökség mellett – amelynek egyes részei még megmenthetők – a ritka kultúrtörténeti értékek és az egyedülálló természeti környezet az, amelyek szerves részét képezik a vidéknek és együtt adják a régió sajátos karakterét.

A terület értékeinek sok tisztelője, aktivistája és szerelmese van, akik rengeteget tettek és tesznek kulturális és ipari örökségünk megőrzéséért. Átfogó változáshoz azonban minél többen kell cselekedjünk egy közös szervezőerő vagy stratégia mentén; a Borsodi ipari táj túránk egy kísérlet ezen aktív szerepvállalásra, amelyben az ipari örökségek védelmének hangsúlyozásán túl, egy tematikus útvonal mentén ismerhetjük meg az ipari múlt emlékeit az egyedülálló természeti, népi építészeti és kulturális értékek mellett.

A kiállításon ez a képzeletbeli túra egy fotósorozatként jelenik meg, alatta pedig az útvonal helyszíneire és adottságaira reagáló inspiráló példák és tanulmánytervek szerepelnek. E kísérletben mi csak kialakítottuk a kereteket,elkezdtük az út egyes pontjaiban rejlő lehetőségek megfogalmazását, majd téged hívunk a túrát építő közös játékra. A kiállítás végén jelöld meg az interaktív térképen a számodra fontos vagy megőrzendő helyeket, mert mindenki hozzáadhatja tájtúrához saját tervét és vízióját. Mert rajtad is múlik!

 

 

A kiállítás az ózdi ÓMI Városi Művelődési Központ „Olvasó” segítségével valósult meg, a BME Építőművészeti Doktori Iskolájában, a “Közösség és építészet” mottójú tematikus évben folytatott kutatást dolgozza fel.

Szerzők: Antal Gabriella, Borzsák Veronika, Tánczos Tibor, Varga Piroska

Konzulens: Vasáros Zsolt DLA

További információ: borsod2050@gmail.com, www.borsod2050.hu

A munka szakmai tartalma kapcsolódik a "Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben" c. projekt szakmai célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt megvalósítását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1--2010-0009 program támogatja.
Infoblokk
ÚSZT