BME szuperszámítógép átadása 2012.09.27.

2012.09.26 10:32 - adminisztrátor

1 nap alatt 1 évnyi számítást végez el a BME szuperszámítógépe

A 360 CPU maggal rendelkező, közel 6 teraflops teljesítményű gép új távlatokat nyit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói és hallgatói számára.

A Superman elnevezésű gép nagy számításigényű kutatási feladatok elvégzésére alkalmas. A próbaüzem alatt 20 tudományos projekt használta a gépet, amely naponta 1 évnyi számítást képes elvégezni. A próbaüzem során közel 6000 feladat futott a gép processzorain, amelyeknek a végrehajtása egyetlen processzoron több mint 15 évbe telt volna.

A gépen jelenleg futó tudományos projektek között megtalálhatók a kémiai, alkalmazott fizikai, matematikai, mechanikai, gráfelméleti számításokat igénylő feladatok. A számítások eredménye rendszerint egy nagy adathalmaz, amit a modellezett folyamattól függően pl. képi formában elemeznek tovább a kutatók. Az ilyen, nagyméretű paramétertérrel rendelkező problémák vizsgálata hagyományos asztali számítógépen hónapokig is eltarthat, míg egy szupergép számára csak néhány hét, vagy óra.

A szupergép hardver- és szoftverrendszerének kialakításakor a szakemberek törekedtek a hatékony energiafelhasználásra is.

Az új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben c. TÁMOP - 4.2.2.B-10/1-2010-0009 projekt keretében beszerzett klaszter rendszerű HP gyártmányú gép 30 számítási csomópontból áll, melyek kis késleltetési idejű  belső hálózaton keresztül vannak összekötve. Minden csomópont 12 CPU magot, és 48 Gbyte memóriát tartalmaz, így összesen 360 CPU mag és másfél terabyte memória áll rendelkezésre. Két számítási csomópontban ezen felül 2-2 darab gyorsító kártya is van (GPGPU), melyekben összesen 1792 CUDA mag és 24 gigabyte memória található.

A pályázati források szűkössége csak az alap-operációs rendszer és a klasztermenedzsmentet ellátó szoftverkomponensek megvásárlását tette lehetővé, melyek mellé jól használható, szabadon hozzáférhető szoftvereket telepítettek.

A BME kutatói az új számítási erőforrást szinte azonnal teljes kapacitással igénybe vették, melynek tapasztalatai igen pozitívak: Van olyan kutató, aki 100-szoros gyorsulásról számolt be, és már a próbaüzem alatt fontos kutatási eredmények születtek,

  • Az Építőmérnöki Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének kutatói a Fertő-tó és a Balaton áramlási folyamatainak, hullámzásának, a vízi környezet állapotának modellezéséhez alakítottak ki integrált hidrodinamikai modellt.
  • A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Bioorganikus kutatócsoportjában sikeresen modellezték az antibiotikumok vázát eredményező cikloaddíciós reakciókat. Ezek az eredmények segítséget nyújtanak a reakció alapos megismerésében és laboratóriumi megvalósításában.

Vissza a hírekhez
A munka szakmai tartalma kapcsolódik a "Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben" c. projekt szakmai célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt megvalósítását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1--2010-0009 program támogatja.
Infoblokk
ÚSZT