ÉPK CsPDI felmérőtábor 2013 nyár
Szerkesztő:Marótzy Katalin
Szerkesztő elérhetősége:mkata@et.bme.hu

Téma galéria megtekintése

Római katolikus templomok a Pécsi Egyházmegyében – Hallgatói felmérőtábor 2013

 

Idén is lehetőségünk nyílt, hogy 2013. június 23. és 29. között egy felmérőtábor keretében – a jelen TÁMOP program segítségével – római katolikus templomokat mérjünk fel a Pécsi Egyházmegyében. A hallgatói nyári felmérésen 25 másod-, harmad-, és negyedéves építészmérnök hallgató, valamint az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék egyik oktatója és doktorandusza vett részt. A szállás szintén Mecseknádasdi Bakancsos Házban volt, innen szállítottuk négy autóval a környező településekre a hallgatókat.

Összesen 16 római katolikus templom építészeti felmérését készítettük el a következő 14 településen: Bóly, Diósberény, Erdősmecske, Erzsébet, Geresdlak, Kárász, Máriakéménd, Mohács, Szálka, Szászvár, Tamási, Tolna, Tolna-Mözs és Véménd. Hasonlóan a tavalyi felmérésünkhöz a hallgatók idén is számítógép program segítségével szerkesztik fel a szabadkézi vázlatokat az őszi félévben.

A felmérés során ismét nagy hangsúlyt fektettünk a boltozatok építéstechnikájára, a boltozatok falazási módjára, továbbá bővíthettük boltozatkataszterünket is. A boltozatokról felülnézet, több keresztmetszet és hosszmetszet is készült.

A falazott téglaboltozatok mellett faboltozattal is készítettek csehsüveg-boltozatot, ezt figyelhettük meg Kárász plébániatemplománál. A legnagyobb boltmezővel Erdősmecske 19. században bővített temploma rendelkezik.

A munka szakmai tartalma kapcsolódik a "Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben" c. projekt szakmai célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt megvalósítását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1--2010-0009 program támogatja.
Infoblokk
ÚSZT