CIE2013
Szerkesztő:Szalay Tibor
Szerkesztő elérhetősége:szalay@manuf.bme.hu

Téma galéria megtekintése

Konferencia címe: CIE Centenary Conference ’Towards a New Century of Light’
Időpontja: 2013. április 15-16.
Helyszíne: Párizs, Amphithéâtres Painlevé, Say and Faure 293, rue Saint-Martin 75003
Honlapja: http://ciecentenary.insight-outside.fr/

A konferencia sikeres, élményekben gazdag és magas színvonalú volt, melyen sok érdekes előadással képviselte magát a szakma „színe-java”. Meglehetősen sok résztvevő érkezett az USA-ból valamint Ázsiából, azon belül is főként Japánból, Kínából, és Dél-Koreából, így a kávészünetekben és az ingyenes rendezvényeken volt alkalmam érdeklődni az ottani kutatásokról és fejlesztésekről. Érdekességként megemlíteném, hogy egy teljesen új és igen érdekes információval gazdagodtam az egyik ilyen beszélgetés folyamán. Kiderült ugyanis, hogy a japán emberek különös módon kedvelik a nagyon magas színhőmérsékletű (kb. 8000 K) LED-es fényforrások fényét, így az ilyen fényforrások piaca nagyon erős. Ez Európában illetve bárhol máshol a világon egyáltalán nincs így, az ilyen magas színhőmérséklet zavaró, kellemetlen. Viszont a LED-ek intenzív kék csúcsa miatt „munkára ösztönző” hatás is jelentkezik, elképzelhető, hogy ebben fakad a sikeresség, a jövőben azért bővebben foglalkoznék ezzel a témával.
A konferencián egyébként 60 előadás volt hallható, délelőttönként egy teremben 4, majd ezek után párhuzamosan 3 szekcióban voltak előadások. Ez természetesen azt jelentette, hogy sokszor igen értékesnek ígérkező témákat kellett kihagyni egy másikért, de összességében sok érdekes és hasznos előadást hallottam. A poszter szekcióban 165 poszter volt megtekinthető, és egy hosszadalmas, külön a megtekintésekre és beszélgetésekre dedikált alkalom volt a programban. Viszont az összes kávészünet is a poszter kiállító teremben volt, így az érdeklődőknek jóval több idő állt rendelkezésre. Az általam prezentált poszter a napjainkban széles körben alkalmazott optikai szimulációs szoftverek helyes alkalmazásához kívánt segítséget nyújtani, és igen sikeresnek bizonyult, annak ellenére, hogy egy viszonylag kevésbé szem előtt lévő helyre kellett elhelyezni. Sokan tanulmányozták és fotózták le, míg másokkal hosszabb-rövidebb ideig diskuráltunk a témáról, és igen pozitívnak tartották, hogy ilyesmivel foglalkozunk. Ezeknek hála elképzelhető, hogy a jövőben lesznek még megkeresések és közös munkák.
A konferencia a Nemzeti Mérésügyi Intézet oktatási épületeiben volt megtartva, amelytől pár percnyire található a hozzá kapcsolódó Múzeum is, melyben egyik este egy remek tárlatvezetésen vettünk részt, és rengeteg történelmi érdekességet, kuriózumot láthattunk.

A munka szakmai tartalma kapcsolódik a "Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben" c. projekt szakmai célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt megvalósítását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1--2010-0009 program támogatja.
Infoblokk
ÚSZT