SZASZ Konferencia
Szerkesztő:Percze Rita
Szerkesztő elérhetősége:percze.rita@gmail.com

Téma galéria megtekintése

A vegyipar jelene és jövője: fejlődési irányok címmel került megrendezésre, immár hatodik alkalommal a Szakkollégium egyik legnagyobb eseménye, a Szent-Györgyi Albert Konferencia, mely idén március 30-31-én volt megtartva az egyetem Ch. épületében. A program kialakításakor elsődleges szempont volt, hogy aktuális témákról essen szó a Konferencián. Igyekeztünk olyan témákat felvonultatni, melyek átfogó képet adnak a vegyipar jelenlegi helyzetéről, és segítenek belelátni a munka világába, mintegy választ adva a kérdésre: mely területeken is fogunk tudni elhelyezkedni végzett mérnökként?

A két nap során különböző színes előadásokkal vártuk az érdeklődőket, pénteken délelőtt pedig gyár-, és laborlátogatásokat szerveztünk olyan helyekre, melyek megismerése fontos a vegyész-, bio- és környezetmérnök hallgatók szempontjából. A gyárak kiválasztásánál ügyeltünk arra, hogy mindenféle típusú gyár elérhető legyen, így gyógyszergyár, műanyagfröccsöntő üzem, biotechnológiai gyár, stb. Ennek köszönhetően a résztvevők ellátogathattak a Wessling Kft laborjába, a Mikropakk Kft-hez, a General Electrics, és a Solvo üzemébe, illetve Richter Gedeon Nyrt K+F részlegébe, és a Biokémia II. részleghez is. Nagy örömünkre szolgált, hogy a gyárlátogatások idén is népszerűek voltak a hallgatók körében.

A Konferencia pénteken délután, Pokol György dékán úr megnyitóbeszédével vette kezdetét. A délután folyamán az ellátogatók megismerkedhettek a publikálás és a szabadalmaztatás alapjaival, hallhattak előadást a műanyag-, és élelmiszeripar jelenlegi helyzetéről, továbbá megtudhatták, hogyan is tudja felhasználni tudását egy vegyészmérnök a fényforrásiparban. Idén előadási lehetőséget biztosítottunk diákok számára a Konferencián. Kritérium volt, hogy csak olyan saját kutatási eredmény adható elő, amely kapcsolódik a Konferencia témájához. Hallgatók érkeztek a Műegyetemről, és a Pécsi Tudományegyetemről egyaránt, előadásaikra szintén pénteken este került sor.

A második napon szó esett a gyógyszeripari biztonságtechnológiáról és innovációról, bepillantást nyerhettünk egy analitikai labor mindennapjaiba, a magyar vegyipar gazdasági helyzetébe, hallhattunk az egyik legmodernebb eljárás, a szuperkritikus szén-dioxid extrakció alkalmazásairól, és bemutatásra kerültek modern biotechnológiai irányzatok is.


A konferencia weblapja: http://szasz.ch.bme.hu/konferencia2012

A munka szakmai tartalma kapcsolódik a "Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben" c. projekt szakmai célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt megvalósítását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1--2010-0009 program támogatja.
Infoblokk
ÚSZT